1. Planowanie posiłków
Mądre kupowanie to nie tylko wkładanie produktów do koszyka – jest to szereg działań,które rozpoczynają się znacznie wcześniej. Pomyśl, ile produktów spożywczych zjesz w ciągu tygodnia, uwzględniając wszystkie posiłki. Spisz to na kartce – planowanie posiłków korzystnie wpłynie na twój portfel, a przy okazji umożliwi ci racjonalne odżywianie. Widząc „czarno na białym”, co w danym dniu będziesz jeść, nauczysz się racjonalnie planować wydatki, a z czasem twoja głowa sama nauczy się cenzury – w efekcie nie będzie konieczności, aby zjadać pięć razy wciągu tygodnia parówki. Warto zadbać o to, aby posiłki, najlepiej kilka w ciągu tygodnia, składały się z produktów, które można przetworzyć i przechować. W tej sytuacji, jeśli z jakiejkolwiek przyczyny nie zjesz posiłku, możesz zamrozić półprodukty lub gotowe danie i zjeść w innym terminie.
2. Lista produktów i wyznaczanie budżetu
Planowanie posiłków umożliwia wykonanie rzetelnej listy tego, co faktycznie jest potrzebne. Wyznaczając tygodniowy budżet nie tylko utrzymasz w ryzach własny portfel, ale nie będziesz kupować produktów, które później wyrzucisz. Jeśli obawiasz się, że wyznaczanie budżetu i lista zakupów okażą się niewystarczające, zdecyduj się na płatność gotówką. Ewentualnie pomyśl o karcie przedpłaconej, którą przed zakupami należy zasilić określoną kwotą.
3. Daty przydatności
Bardzo ważna jest data przydatności do spożycia. Najlepszym rozwiązaniem są produkty z dłuższą datą przydatności, często ustawiane w tylnej części półki. Kupując np. jogurty na tydzień, warto zdecydować się na „mix dat”, jest to pewność, że przez cały tydzień można jeść produkty świeże i smaczne. Zobacz https://www.promoceny.pl/sklepy/szukaj/castorama/mazowieckie/minsk-mazowiecki
4. Zapasy
Z całą pewnością okażą się przydatne, ale powinny być przemyślane. Ważne jest to, aby dobrze zaplanować to, co kupisz „na zapas”. Wiele sklepów korzysta z promocji, nierzadko obejmują one produkty, które są często spożywane w twojej rodzinie. Z całą pewnością warto kupować taniej, należy jednak zwrócić uwagę na termin przydatności. Nie ma sensu robić zapasów, które nie zostaną zjedzone i w efekcie trafią do kosza. Robiąc zapasy warto wybierać produkty o długim terminie przydatności do spożycia lub takie,które można przetwarzać i mrozić.
5. Okazje cenowe
Szukaj okazji cenowych – dzięki nim możesz zaoszczędzić nawet tysiąc złotych miesięcznie!
Szukasz innych alternatywnych sposóbów na oszczędzanie?Teraz możesz to robić nie tylko w przypadku zakupów spożywczych, ale także odzieżowych !
6.Kontrola lodówki i szafki
Regularnie sprawdzaj zawartość szafek i lodówki, zwracając uwagę na daty przydatności do spożycia. Planuj kolejne posiłki w taki sposób, by wykorzystać zapasy, zwłaszcza te z krótszym terminem ważności.
7.Samodzielne przygotowywanie i „przetwarzanie” żywności
Domowe sosy czy mieszanki przypraw są smaczne, zdrowe i tańsze. Mrozić i wekować można surową żywność, jak również półprodukty i całe dania. Rozwiązanie to doskonale sprawdzi się w sytuacji podbramkowej, czyli w momencie, gdy nie będzie czasu, by przygotować posiłek. Mrozić i wekować można większość produktów spożywczych.